Evl Santos de la agonie la extaz. [video]

#RoDrift la maxim

9664

După ce ne-am distrat teribil la International Drift Grand Prix din cadrul Salonul Auto-Moto urmărim câțiva piloți și echipe din fenomenul RoDrift.

Astazi am avut placerea să stăm de vorbă cu Evl Santos cunoscut atât în zona auto cât și moto.

#MRM: Salut Santos … o evoluție extraordinară la International Drift Grand Prix și o creștere de formă atât pe patru cât și pe două roți ..  de când a început pasiunea pentru motorsport?

#Santos: Pasiunea pentru motorsport a început pe la vârsta de 12 ani când am văzut la un semafor, noaptea, 4 „urși” (e30), era liniște atunci, gol orasul, erau doar ei 4, au plecat toți la culoarea verde, m-a terminat scena aia, mi se făcuse pielea de găină.
Apoi fără să vreau am dat peste locul în care se întalnea lumea înainte să plece la curse ilegale, în rond la Kiseleff și de acolo, ușor ușor m-am integrat printre ei. N-a fost ușor, având 13 ani la vremea aia, ei având 20+ / mașini / permise de conducere etc. Așa m-am apucat de fotografiat/filmat, ca să-mi găsesc utilitatea și rostul printre ei, să am motiv să stau și eu cu ei.

#MRM: La Drift Grand Prix ai ieșit pe podium și a fost o bucurie pentru noi. Cum a fost lupta din finală ținand cont că mașina este de 10 ani și bate toată… Șansă, noroc sau experiența?

#Santos: La Drift GP a fost un rollercoaster sentimental ca niciodat[, atât sâmbătă cât și duminică mașina n-a funcționat, din varii motive…  fie planetara ruptă sambătă dimineață, fie rulment intermediar cardan duminică, deși lucrasem până la 3 noaptea la ei între zilele de concurs, așadar, duminică, n-am apucat nici macar o singură tură de antrenament. Am fugit dimineața înapoi la service, am căutat alt rulment, l-am montat, astfel încât la 13:45 eram la circuit. Desi la 14:00 începeau finalele, am decis inițial să nu ne dăm, pentru că mașina făcea ca toate cele, cardanul ăla bătea în caroserie ireal de tare și riscam să se rupă în orice secundă. Îmi era frică să nu strice și alte chestii, cutie sau mai știu eu ce.
Însă cum mă cunoașteți nu m-am putut abține și deși spusesem organizatorul că mă retrag, i-am rugat să-mi dea voie să mă dau. A acceptat toata lumea (le mulțumesc pe calea asta) și de acolo a început nebunia. Am reușit să trec de Top32, deși eu eram convins 100% c-o să se rupă, mașina exceptand bătaia aia insuportabilă, a mers excelent.

Pentru mine era totul pierdut, a fost cea mai tristă duminică dimineață din viața mea, așa că după ce-am vâzut că am trecut de Top 32, am înviat, la cel mai propriu mod. Eram din nou om, eram fericit, mai departe, orice s-ar fi întâmplat, ar fi fost bonus, nu mai aveam nici un fel de asteptari.
Ca idee, ne-am dat până în Top 8 cu gumele de la evenimentul trecut, de la Drift Games, cu un weekend în urmă, care erau mega mâncate și terminate ce m-a făcut să iau totul în glumă. Abia după ce-am văzut c-am ajuns în Top 8 am zis să punem și noi gume noi. Începuse și ploaia și aveam nevoie de ceva aderență. Ca să răspund la întrebare, cred ca la DRIFT GP am avut parte de puțin din toate, și de noroc și de șansă și de experiență. Nu mă așteptam sub nici o formă la podium, nu în condițiile date, cu problemele pe care le avea mașina. Mi-l doream mult, îmi doream podiumul din 2009 de la prima participare și mă bucur că a venit acum. Aveam nevoie de un boost din ăsta de energie pozitivă.

#MRM: Unde vei alerga în acest sezon și care sunt obiectivele?

#Santos: Anul ăsta voi alerga alături de colegul meu în Campionatul Național de Drift organizat de Romanian Drift Community.
Obiectivul pentru 2017 ar fi fost podiumul, însă nu era chiar obiectiv, de fapt ce ne dorim e să ne simțim bine și să ne distrăm, să știm măcar pe ce cheltuim banii. Vrem (noi EvL Drift Team) să învățăm să mergem foarte foarte aproape unul de celălalt, ma refer la centimetri distanță. Ăsta-i obiectivul încă din 2015 de când am facut echipa, ușor ușor o să ajungem acolo.

#MRM: Se spune în paddock că ai ajutat mulți colegi cu piese și știm că o faci cu inima deschisă. Povestește-ne cum vede Santos comunitatea drift din România.

#Santos: Asta-i frumos la comunitatea asta de drift, că toată lumea ajuta pe toată lumea, de la a împrumuta piese gen planetare ăi tot așa, până la a îi da unui coleg mașina cu totu. Se merge pe un principiu simplu: „i break, i buy” în cazul în care se întâmplă ceva și ăla e. E o comunitate foarte mișto, care devine din ce în ce mai profi, datorită piloților și a cerințelor organizatorilor.

 

#MRM: Știm că ești addicted și de motociclism, ai luat parte la cateva trackdays organizate de noi și te-ai descurcat foarte bine. Ce iți propui pe partea de moto pentru 2017?

#Santos: Una dintre marile mele supărări din weekendul 6-7 mai a fost că am ratat evenimentul moto de pe Motorpark, însă driftul are prioritate.
Motociclismul am început să-l practic din aprilie 2016, abia am împlinit un an. Sunt fericit că am reușit să merg 2:07 pe Motorpark, singurul obiectiv pentru moto pe 2017 e să scad sub 2 minute, dacă reușesc să cobor și cu o milisecundă sub 2 minute sunt cel mai fericit om.

 

#MRM: Hai să aflăm și mai multe de moto… și în primul rând vreau să știu de ce o cheamă „Moartea”.

#Santos: Am hotărât să-i spun motocicletei „Moartea” deoarece oricum a fost total impertinent din partea mea să cumpăr o asemenea motocicletă. E un Kawasaki Ninja 636 ZX6-R, preparat pentru dragracing. La cel mai propriu mod am filmat motocicleta asta în 2015 pe aeroport la Arad cum bătea mașina unui prieten, un Lamborghini Aventador… adica.. nah, era rapidă, de aici numele, de la experiența mea zero, la cât de potentă era ea, plus că, numele ăsta, mă făcea, mă facea și-o să mă facă sper în viitor să mă sui cu atenție pe ea. Îmi aduce aminte constant de cât de periculoasă e, am renunțat cât am putut de mult la a mai merge pe stradă, în curând o s-o țin doar pentru circuit. Deja are carenele de curse, fără faruri, fără nimic. E greu de mers pe strada.

La moto am ajuns deoarece era prea scump să fac mașina de drift de 800 de cai și aveam nevoie de mai mult, așa că am preferat sa bag 3000+ într-o motocicletă, care de fapt au ajuns să fie vreo 6000+ euro, însă nu regret. Să fac mașina de drift de 800+hp mă costa undeva la 14-15 mii de euro, și pur și simplu nu dispuneam de o asemenea sumă și nici nu renta.
Nu regret c-am ales moto, am trait niște experiențe de neuitat, de la prima depașire făcută pe circuit, până la drumeția făcută până pe Transalpina, apoi la cazanele Dunării (Drobeta Turnu-Severin) și înapoi la București. Au fost niște trăiri care și-au făcut toți banii, fiecare leu în parte, nu regret nimic, nici măcar cele 2 accidente și cel de pe stradă și cel de pe circuit. Cazi, înveți, te ridici și mergi mai departe!

 

#MRM: Urmează prima etapa din Ungaria, la ce să ne așteptăm?

#Santos: De la etapa din Ungaria n-am foarte mari așteptări, pentru că suntem peste 85 de piloți din 7 țări, o să fie dificil să facem o super performanță acolo, însă atât timp cât ne distrăm și ne întoarcem cu filme și poze frumoase de acolo, totul e ok. Suntem pregătiți să dăm totul să iasă super spectacol.

Te urmărim cu mare interes, drum bun și baftâ acolo.

 

Credit Foto  / Video: Minciuna Bogdan / Evl Santos
Rep: Minciuna BogdanGabriela Stroe


Motorsport Race Management
#ThisIsWhatWeDo
www.MotorsportRaceManagement.ro